Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Masło roztopić w garnku i podsmażyć na nim obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Dodać grzyby – wraz z wodą. Wlać trochę świeżej, zimnej wody. Przyprawić solą. Przykryć i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dorzucić suszone śliwki.
Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Wymieszać i zasmażyć. Rozprowadzić odrobiną gorącej zupy i przelać do garnka. Wymieszać i od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany...
Dobry też na ciepło lub jako... koktajl!
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...
Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...
Z domowym makaronem;-)