Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Posłodzić, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko. Dolać 2 łyżki lodowatej wody. Posiekać nożem. Wyrobić. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 20 minut wstawić do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim spód i boki formy na tartę. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć – kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Cukier trzcinowy roztopić na patelni. Do gorącego karmelu wlać śmietankę. Dodać sól i masło. Wymieszać. Wsypać kakao i wymieszać miotełką.
Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Odstawić, żeby zastygła.
Udekorować prażonym kokosem, blanszowanymi migdałami, żurawiną i skórką pomarańczową (brzeg można ozdobić kokosem, z żurawiny i migdałów zrobić kwiatki).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielka Sobota, więc potrawy będą świąteczne! Zresztą nie tylko potrawy,...
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Zielone babeczki...
Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym j ...
Na oleju rzepakowym...