
Z mleka odlać ½ szklanki. Odstawić. Resztę przelać do garnka. Dodać cukier i wiórki kokosowe (2 łyżki zostawić do dekoracji). Zagotować.
Do zimnego mleka wsypać budyń. Wymieszać. Jajka roztrzepać. Dodać budyń. Przelać do mleka z wiórkami. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Migdały posiekać. Przełożyć do masy.
Masło utrzeć z solą. Porcjami dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Pod koniec dodać spirytus.
Herbatniki ułożyć na spodzie blaszki wyścielonej folią spożywczą (26 x 12 cm). Na ciasteczka dać trochę masy, na masę herbatniki i w ten sam sposób zrobić kolejne warstwy. Na samej górze powinny być herbatniki.
Foremkę owinąć folią i na całą noc wstawić do lodówki.
Po schłodzeniu udekorować roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy mówiła, że w kuchni ceni sobie sezonowość, jak też potrawy...
Biszkopt z migdałami i masą budyniową;-)
Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...
Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednol ...