
Pier¶ gęsi± natrzeć tymiankiem i majerankiem – z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego (skórk± do góry), zalać winem i kompotem. Przykryć i wstawić na kilkana¶cie godzin do lodówki. Od czasu do czasu mięso odwrócić.
Po tym czasie gęsinę wyj±ć z marynaty, osuszyć i przyprawić sol± oraz ¶wieżo zmielonym pieprzem. Ponownie umie¶cić w naczyniu z płynem i pod przykryciem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C. Piec pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdj±ć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez ok. 2 godziny.
Podawać z ryżem i kisielem winogronowym.
Na patelnię wlać oliwę. Wrzucić pokrojona w kostkę cebulę. Po chwili dodać posiekany czosnek. Wsypać ryż, wymieszać i podsmażyć. Zalać wywarem jarzynowym. Przyprawić szafranem i ugotować na wolnym ogniu. Dorzucić rodzynki. Wymieszać, przykryć i odstawić.
Winogrona wycisn±ć ze skórki. Przełożyć do garnka. Podlać wod±, posłodzić cukrem trzcinowym. Zagotować.
M±kę ziemniaczan± zalać odrobin± wody. Rozrobić i wlać do owoców. Doprowadzić do wrzenia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże jak przyrz±dzić znakomity krem z pieczonej dyni i...
Sos do makaronu z... cebuli? Ależ oczywi¶cie;-)
Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wod± i poddusić ...
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Odstawić. Następnie zrumienić na 1 łyżc ...
A do tego barszczyk!