Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wyjęciu z pieca zwinąć w rulon.
Pokrojoną w drobną kostkę lub w plastry marchew podlać odrobiną wody i dusić, następnie zmiksować lub przetrzeć. Dodać skórkę i sok z cytrusów oraz cukier. Podgrzewać do zgęstnienia.
Lekko przestudzony dżem marchewkowy nałożyć na biszkopt i ponownie zwinąć w rulon. Owinąć papierem lub folią, by rolada trzymała kształt. Pozostawić do zastygnięcia.
Podawać pokrojone w grube plastry, udekorowane cukrem pudrem lub lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa wybierze się na kulinarną wycieczkę. W poszukiwaniu nowych...
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Przyg ...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i del ...
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...