Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe i migdały uprażyć – rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Wystudzić. Orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.
Masło roztopić w garnku. Wsypać cukier. Dodać miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem, średnica 25 cm).
Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem. Wystarczy utrzeć cukier puder (ile zabierze) z sokiem z cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ kuchnia włoska od wielu lat cieszy się niezmiennym powodzeniem,...
Bezglutenowe! Z kremem na bazie mascarpone;-)
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...
Mąkę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...