Smalec roztopić w garnku o grubym dnie. Wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek. Wsypać i skarmelizować paprykę.
Wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Przesmażyć. Wlać wino. Odparować.
Zalać bulionem, przyprawić liściem laurowym i mielonym kminkiem. Dorzucić pomidory (pokrojone w kostkę, sam miąższ, bez wody i pestek). Przykryć i gotować przez ok. ½ godziny.
Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz ziemniaki. Gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem, ew. pikantną papryką.
Podawać w kociołku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa postanowiła zabrać widzów w kulinarną podróż, której kolejne...
Pomysł na to, co po uczcie zrobić z korpusem pieczonej kaczki...
Lane ciasto na rosole;-)
Innymi słowy wariacja nt. fasoli ze śliwkami...
Najlepiej smakuje z... ziemniakami!