Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto marchewkowe

Opis przygotowania

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.

Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.

Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. Można udekorować, np. niewielkimi marchewkami z marcepanu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 165
Ewa gotuje - odc. nr 165

W tym odcinku: roladki z farszem marchewkowym, sałatka brzoskwioniowa,...

 

Podobne przepisy

Keks dwukolorowy

Naszpikowany bakaliami...

Ciasteczka lizaki

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...

Ciacho od Marzenki

Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełką, dodać cukier i cukier waniliowy. Wym ...

Wróć do listy przepisów