Do garnka z wodą, w której parzyła się kiełbasa, wrzucić suszone grzyby (nie trzeba ich namaczać). Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Posolić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić kiełbasę pokrojoną na kawałki. Przykryć i gotować przez 15 minut.
Zakwas lekko wstrząsnąć. Wlać do garnka. Przyprawić majerankiem i podgrzewać przez chwilę.
Zabielić śmietanką (wcześniej warto ją zahartować gorącą zupą). Zagotować.
Podawać z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem. Można udekorować świeżym majerankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką może świadczyć tylko...
Tradycyjna zupa na Wielkanoc.
Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć ...
Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować ...
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...