Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Żurek benedyktyński

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka (cebulę opalić), dodać liście laurowe i ziele angielskie. Suszone zioła wsypać do torebki służącej do parzenia herbaty, zawiązać i wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.

Wywar przecedzić (na warzywach można zrobić sałatkę). Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i wlać wymieszany zakwas (najlepiej przez sitko, żeby w zupie nie pływały płatki). Przyprawić majerankiem.

Śmietanę zahartować wrzącym żurkiem i dodać do zupy. Całość dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Posolić i przyprawić pieprzem.

Twaróg pokroić w kostkę i ułożyć na talerzach. Zalać żurkiem. Można udekorować zieleniną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 416
Ewa gotuje - odc. nr 416

W Wielką Sobotę Ewa pokaże, jak przygotować drzewko wielkanocne –...

 

Podobne przepisy

Rosół na perliczce

Z domowym makaronem;-)

Krem z kiszonych ogórków

Ogórkowa nieco inaczej...

Zupa ogórkowa

Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...

Zupa krem z zielonej sałaty

Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...

Wróć do listy przepisów