Z papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. Odstawić do wystudzenia.
Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wybić 3 całe jajka i 1 żółtko (białko zostawić na później). Wsypać bułkę tartą. Dodać musztardę, przecier oraz majeranek i dobrze wyrobić. Dorzucić podsmażoną paprykę i pokrojony w kosteczkę ser. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać wędzoną paprykę i wymieszać.
Keksówkę wyścielić namoczonym w wodzie papierem do pieczenia. Na dnie umieścić gałązki rozmarynu. Nałożyć masę. Ugnieść. Wierzch wyrównać i posmarować roztrzepanym białkiem. Udekorować rozmarynem.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Wielką Sobotę Ewa pokaże, jak przygotować drzewko wielkanocne –...
Przysmak z Galicji!
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...
Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Pr ...