Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto francuskie z rosterem śliwkowym

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka.
Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie.

Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut.
Sos spod śliwek zredukować. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu. Nałożyć kawałek ciasta.

Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 138
Ewa gotuje - odc. nr 138

Dzisiaj Ewa Wachowicz zaprasza na kurczaka w sosie sherry z prażonymi migdałami....

 

Podobne przepisy

Sernik na zimno w pucharkach

Na bazie serka homogenizowanego;-)

Zebra

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...

Ciasto czekoladowe z fasoli

Bez grama mąki...

Sernik jaglany z wiśniami

Na herbatnikach;-)

Wróć do listy przepisów