Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Rosół z grysikiem

Opis przygotowania

Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą. Dorzucić cebulę opaloną nad ogniem. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż mięso zmięknie. Podczas gotowania zebrać szumowiny, by rosół był klarowny. Na samym końcu dodać świeży lubczyk.

W drugim garnku zagotować 1 ½ szklanki wody. Wsypać kaszę, cały czas mieszając. Przyprawić solą i ugotować na gęsto. Pod koniec dodać łyżkę masła. Wymieszać, przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia.

Gdy kasza zgęstnieje, pokroić ją w kostkę lub wyciąć krążki. Podsmażyć z obu stron – na patelni, na odrobinie masła.

Nałożyć na talerz. Dodać trochę ugotowanej marchewki. Zalać gorącym rosołem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 266
Ewa gotuje - odc. nr 266

Tym razem Ewa Wachowicz zaprezentuje przepisy, które mają wspólny składnik...

 

Podobne przepisy

Rosół tak polski, jak i chiński

Polski klasyk także na chińską nutę...

Krem z gruszki i pietruszki

Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku...

Caldo verde

Tradycyjna, portugalska zielona zupa, ale na rodzimym jarmużu;-)

Krem jarzynowy z imbirem

Mięso umyć i włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przyprawić solą, przykryć i ugotować...

Wróć do listy przepisów