Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do garnka ze smalcem – skórą do dołu. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w tłuszczu.
Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez mniej więcej 3 godziny. Od czasu do czasu sprawdzić, czy kaczka nie przywiera do dna.
Po ugotowaniu mięso powinno odchodzić od kości. Jeśli tłuszcz nie przykrywa mięsa, to mniej więcej w połowie gotowania udka trzeba przewrócić na drugą stronę.
Po ugotowaniu tłuszcz zlać i wykorzystać do innej potrawy.
Podawać z domowymi buraczkami ze słoika.
Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, mięso wystarczy zapiec w piekarniku pod grillem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W wigilię Wszystkich Świętych Ewa Wachowicz zaprosi widzów na potrawy z...
Mięso pokroić na zgrabne kawałki. Włożyć do zamykanego naczynia, dodać drobno pokrojo ...
Słony przysmak spod Babiej Góry...
Na ciepło lub na zimno - jako domowa wędlina;-)
Z sosem serowym...