Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Fish pie

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Wsypać mąkę. Przesmażyć. Wlać mleko. Wymieszać i zagotować.

Zdjąć z kuchenki. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić posiekany koperek i szczypior. Dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać masło, wlać mleko i ugnieść. Przyprawić świeżo zmieloną garnką muszkatołową.

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić na dnie naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarować je olejem). Na rybie ułożyć krewetki.

Zalać sosem. Nałożyć purée. Zrobić artystyczny nieład.

Zapiekać przez 40-50 minut w temp. 180 st. C (ziemniaki powinny być rumiane).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 421
Ewa gotuje - odc. nr 421

Tym razem Ewa zabierze nas w kulinarną podróż po kuchniach świata. Zacznie...

 

Podobne przepisy

Grillowane roladki z pstrąga

Z boczkiem i zielonymi szparagami;-)

Karp wędzony

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...

Dorsz na parze z sosem maślanym

A do tego zielone szparagi...

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Wróć do listy przepisów