Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto z polewą marmurkową

Opis przygotowania

Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać jajka, cały czas miksując. Dodać cukier waniliowy i sól. Wymieszać.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Część przesiać do masy, dolać nieco mleka. Zmiksować. Znowu dodać sypkie składniki oraz resztę mleka. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Na samym końcu dolać wodę z octem.

Ciasto przelać do formy (wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia) i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę masła. Lekko ostudzić.

Masło utrzeć, wymieszać z serkiem. Cały czas ubijając dodać miód i cukier puder. Na samym końcu wycisnąć sok z cytryny.

Wierzch ciasta pokryć polewą serową. Nałożyć czekoladę. Widelcem zrobić esy-floresy, uzyskując w ten sposób marmurkową polewę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 203
Ewa gotuje - odc. nr 203

Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na smażone, hiszpańskie pierogi empanadillas...

 

Podobne przepisy

Mazurki na drożdżowym spodzie

Pięknie udekorowane!

Miodownik

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. D ...

Placek tarty

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...

Kruche ciasto jabłkami przekładane

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...

Wróć do listy przepisów