Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasteczka imbirowe

Opis przygotowania

Mąkę z kakao przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliowy i imbir. Wymieszać. Dorzucić kostkę masła i siekać, aż zrobi się kruszonka. Usypać kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i dodać żółtka (białko zamrozić - gdy uzbiera się więcej, można zrobić bezy). Nożem połączyć wszystkie składniki i zarobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na jedną godzinę.

Po tym czasie rozwałkować (na grubość 3-4 mm) i różnymi foremkami wykroić ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 117
Ewa gotuje - odc. nr 117

Rozgrzewająca herbata, zupa ziemniaczana z czosnkiem, ciasteczka imbirowe...

 

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami w pianie

Na kruchym spodzie!

Serownik-murzynek

Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem d ...

Pani Walewska

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić ...

Chrust, czyli faworki

Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...

Wróć do listy przepisów