Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasteczka imbirowe

Opis przygotowania

Mąkę z kakao przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliowy i imbir. Wymieszać. Dorzucić kostkę masła i siekać, aż zrobi się kruszonka. Usypać kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i dodać żółtka (białko zamrozić - gdy uzbiera się więcej, można zrobić bezy). Nożem połączyć wszystkie składniki i zarobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na jedną godzinę.

Po tym czasie rozwałkować (na grubość 3-4 mm) i różnymi foremkami wykroić ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 117
Ewa gotuje - odc. nr 117

Rozgrzewająca herbata, zupa ziemniaczana z czosnkiem, ciasteczka imbirowe...

 

Podobne przepisy

Ciasto strażackie

Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...

Małdrzyki krakowskie

Znane od wieków smażone placuszki z twarogu;-)

Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...

Placek gąsienica

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...

Wróć do listy przepisów