Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Przyprawić chili, ziołami prowansalskimi i pieprzem cytrynowym. Podsmażyć.
Następnie dodać pomidory z puszki (wcześniej lekko przesiekać lub już na patelni podzielić łyżką na mniejsze kawałki). Poddusić i odparować. Dodać odsączonego tuńczyka. Wymieszać.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i dodać do sosu na patelni. Wymieszać.
„Sałatką” napełnić wycięte w cytrynach koszyczki. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Już niedługo Dzień Dziecka, dlatego w tym programi wa przygotuje potrawy...
Słodko-kwaśne, w stylu azjatyckim...
Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, musztardę, sparzoną ...
Warto zrobić ją w domu!
Schroniskowy klasyk, ale z białą kiełbasą!