Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta z malinami

Opis przygotowania

Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać żółtka i szczyptę soli. Szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Zimne ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy. Wykleć formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami. Ten zabieg powoduje, że ciasto w trakcie pieczenia nie „wstanie”. Wstawić do pieca nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 15 minut.

Po kwadransie wyjąć papier z obciążeniem i piec prze kolejne 15 minut – na złoty kolor.

Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 194
Ewa gotuje - odc. nr 194

W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz pokaże, jak w domowych warunkach...

 

Podobne przepisy

Ciasto pełne śliwek

Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...

Jabłecznik

Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...

Bananowiec

Biszkopt z galaretką i bananem;-)

Murzynek z kardamonem

Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...

Wróć do listy przepisów