Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta z figami i ricottą

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Posłodzić i posolić. Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek a do dołeczka wybić żółtka. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dolać wodę, wymieszać i zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego naczynia i na godzinę zanieść do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez 15 minut.

Ricottę wymieszać z miodem i ekstraktem z wanilii. Krem rozłożyć na wystudzonym spodzie. Wyrównać. Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na kremie. Polać miodem.

Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami. Udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 554
Ewa gotuje - odc. nr 554

W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje trzydaniowy obiad...

 

Podobne przepisy

Sernik na zimno

Z kokosem;-)

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Makowiec z kratką

Z myślą o świętach!

Tarta z białą czekoladą

Udekorowana borówkami!

Wróć do listy przepisów