Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Klopsy w sosie cytrynowym

Opis przygotowania

Mięso przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić imbirem, pieprzem ziołowym i białym oraz solą. Dorzucić posiekaną miętę. Dodać odciśniętą bułkę i dobrze wyrobić. Ulepić pulpety, obtoczyć w mące i ugotować w osolonym wrzątku (można dorzucić liście laurowe i ziele angielskie). Po 15-20 minutach wyłowić łyżką cedzakową.

Z cytryn otrzeć skórkę. Owoce przekroić na pół i ułożyć na patelni z roztopionym masłem (miąższem na dół). Gdy cytryny się skarmelizują wycisnąć z nich sok. Na tę samą patelnię wrzucić otartą skórkę i podgrzewać przez chwilę. Wsypać mąkę i zasmażyć. Rozrobić wodą, w której gotowały się pulpety. Wlać sok z cytryn. Dorzucić rozmaryn. Zabielić śmietanką. Posolić. W gorącym sosie podgrzać pulpety i od razu podawać - z komosą ryżową i surówką z marchewki. Można udekorować zestami z cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 544
Ewa gotuje - odc. nr 544

Tym razem Ewa postanowiła przygotować zupę na zimno o nazwie okroszka....

 

Podobne przepisy

Warkocz z polędwiczki

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...

Polędwiczki w miodzie

Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Majeranek ...

Roladki z karczku

Przygotować marynatę. Do miseczki wlać whisky...

Pieczeń z piersi indyka

Na ciepło lub na zimno - jako domowa wędlina;-)

Wróć do listy przepisów