Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas pieczenia skórka pęknie w sposób kontrolowany). Do środka nałożyć powidła, wymieszane z uprażonymi i drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz cynamonem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną białego wina. Zapiekać przez około 25 minut.
Mąkę rozrobić w odrobinie zimnego mleka (mniej więcej 3-4 łyżki). Resztę zagotować, posłodzić, dodać miąższ z laski wanilii i roztrzepane żółtko. Wlać mleko z mąką - cały czas mieszając.
Jabłka przełożyć na talerz. Polać sosem waniliowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz proponuje przepisy, których głównym składnikiem...
Banany ułożyć na ruszcie, opiec z obu stron (skórka powinna sczernieć). Zdjąć z ruszt ...
Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce. Z zimnego ciasta od ...
Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z l ...