
Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz buraki. Wlać oliwę i ocet jabłkowy. Posłodzić. Przyprawić zielem angielskim, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i zapasteryzować w naczyniu z wrzątkiem (gotować przez 20 minut pod przykryciem, na dnie garnka umieścić ściereczkę) lub w piekarniku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz stara się wykorzystywać w kuchni produkty lokalne, od małych,...
Zakręcone!
Ziemniaki ugotować w mundurkach - bacząc, by się nie rozgotowały! Wody nie solić, bo ...
Marchewkę utrzeć na drobnej tarce, dodać sok z cytryny i winne jabłko - też starte na ...
Buraki, marchewkę oraz jabłko umyć i obrać. Buraki i marchew zetrzeć na tarce o drobn ...