Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Gęsie piersi z kisielem winogronowym

Opis przygotowania

Pier¶ gęsi± natrzeć tymiankiem i majerankiem – z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego (skórk± do góry), zalać winem i kompotem. Przykryć i wstawić na kilkana¶cie godzin do lodówki. Od czasu do czasu mięso odwrócić.

Po tym czasie gęsinę wyj±ć z marynaty, osuszyć i przyprawić sol± oraz ¶wieżo zmielonym pieprzem. Ponownie umie¶cić w naczyniu z płynem i pod przykryciem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C. Piec pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdj±ć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez ok. 2 godziny.

Podawać z ryżem i kisielem winogronowym.

Na patelnię wlać oliwę. Wrzucić pokrojona w kostkę cebulę. Po chwili dodać posiekany czosnek. Wsypać ryż, wymieszać i podsmażyć. Zalać wywarem jarzynowym. Przyprawić szafranem i ugotować na wolnym ogniu. Dorzucić rodzynki. Wymieszać, przykryć i odstawić.

Winogrona wycisn±ć ze skórki. Przełożyć do garnka. Podlać wod±, posłodzić cukrem trzcinowym. Zagotować.

M±kę ziemniaczan± zalać odrobin± wody. Rozrobić i wlać do owoców. Doprowadzić do wrzenia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 434
Ewa gotuje - odc. nr 434

Tym razem Ewa pokaże jak przyrz±dzić znakomity krem z pieczonej dyni i...

 

Podobne przepisy

Kryzysowy placek po węgiersku

Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać posiekane cebulę i czosnek, zeszklić. Dos ...

Ozorek w sosie chrzanowym

Niezwykle delikatny...

Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...

Kogut w ¶mietanie duszony

Koguta podzielić na kawałki, oprószyć sol± i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół ...

Wróć do listy przepisów