
Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże, cukier, sól i zakwas. Dobrze wymieszać. Ostrożnie wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę cały czas mieszając. Następnie wyrobić ręką.
Dorzucić pestki dyni, siemię lniane i ziarna słonecznika. Jeszcze raz wyrobić i przełożyć do foremki keksowej (30 cm x 12 cm, blaszka wysmarowana masłem i wysypana mąką). Wyrównać. Wierzch zwilżyć wodą lub mlekiem. Posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Po 30 minutach podnieść temperaturę do 190 st. i piec przez 50-60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek pod znakiem grilla. Tym razem Ewa pokaże jak na ruszcie...
Spora dawka witaminy C!
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesi ...
Na patelnię wsypać trociny, przykryć folią aluminiową, ponakłuwać. Surową rybę oprósz ...
Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.