Serwatkę przelać do garnka. Dolać maślankę. Wymieszać i zagotować.
Dodać kminek roztarty z czosnkiem i solą. Dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Wkruszyć bryndzę, dodać śmietanę. Wymieszać i zagotować.
Słoninę pokroić w kostkę i wysmażyć na suchej patelni.
Zupę nalać na talerz. Dodać skwarki.
Podawać z chlebem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jak myślicie – czy mając kilka prostych składników, takich jak serwatka,...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
W Krakowie pipek to żołądek gęsi;-)
Przysmak z Kołobrzegu;-)