Śliwki umyć, przkroić na pół, usunąć pestki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego wsypać ziele angielskie, goździki i wyjęty ze strąków kardamon (można zastąpić laską wanilii).
Zalać marynatą (składniki wystarczy wymieszać i zagotować). Słoiki zamknąć i zapasteryzować (20 minut w piekarniku lub w garnku z wrzątkiem).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program zacznie się od przygotowania tradycyjnej sałatki szwajcarskiej...
Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gru ...
Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę min ...
Rybka pokłócona z twarożkiem...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...