W garnku roztopić masło klarowane. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojoną w półplasterki białą część pora oraz resztę warzyw – obranych i startych na dużych oczkach. Zalać winem, wymieszać i gotować przez chwilę. Gdy alkohol odparuje przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem oraz słodką papryką. Dolać wodę. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować do miękkości.
Doprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Posolić. Podawać z naleśnikami pokrojonymi w paski (a’la flaczki). Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Co zrobić z naleśnikami „z wczoraj”? Można zalać je zupą jarzynową...
Na węgierkach!
Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpetów. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na ...
Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...