Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiarkki i usunąć pestki. Przełożyć do miksera. Paprykę upiec na ruszcie, obrać ze skórki, wyczyścić z nasion, pokroić i dorzucić do pomidorów. Połówkę melona wydrążyć, usuwając pestki. Miąższ wyjąć łyżką i przełożyć do miksera. Dodać czosnek, ocet jabłkowy i oliwę. Przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Schłodzić w lodówce lub podawać z kostkami lodu. Udekorować plasterkami truskawki i listkami bazylii. Skropić oliwą. Podawac z grzankami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po wakacyjnej przerwie Ewa zaprosi widzów do swej ogrodowej kuchni w Zawoi....
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach...
Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika...
Absolutnie bez mięsa!
Smaczny krem w wersji wege;-)