Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Kilka zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wrzucić do gorącego rosołu. Przyprawić imbirem startym na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać, przykryć i gotować przez 15 minut.
Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Roztrzepać, przelać do garnka z zupą i zmiksować. Doprawić świeżo otartą gałka muszkatołową, solą i kolorowym pieprzem.
Podawać z bagietką, prażonymi orzechami i kiełkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zdarza się, że w święta czegoś nam zabraknie – chociażby majonezu....
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę...
Dekonstrukcja tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym;-)
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...