Mąkę wsypać do miski. Wodę i mleko podgrzać w garnku, wlać do mąki i od razu zmiksować. Wybić jajka, wlać olej i miód. Ponownie zmiksować. Odstawić na kilka minut.
Owoce rozmrozić. W garnku roztopić masło, wrzucić wiśnie, wymieszać. Przyprawić goździkami i cynamonem. Posłodzić ksylitolem i zagotować. Zagęścić mąką kartoflaną (wcześniej rozrobić ją w ½ szklanki zimnej wody). Podgrzewać aż zgęstnieje.
Przed pierwszym smażeniem natłuścić patelnię odrobiną masła klarowanego. Wylać ciasto i usmażyć naleśnik z obu stron. Smażąc kolejne nie trzeba już używać masła.
Podawać z kisielem wiśniowym i świeżymi owocami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa zaprezentuje przepisy, dzięki którym zadbamy...
Na pierwszy rzut oka wygląda jak salami...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...