
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy zbielej± dodać miękkie masło i zmiksować. Wsypać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszać robotem. Wlać mleko i utrzeć. Białka ubić z sol±. Dodać do żółtek z makiem i delikatnie poł±czyć. Przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułk± tart±.
Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedziel± Palmow± Ewa odwiedzi gminę tradycyjn± wytwórnię...
M±kę poł±czyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać ¶mietanę i zaro ...
Białka oddzielić od żółtek. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzeć z połow± cu ...
Na stolnicę przesiać m±kę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać m±kę z pr ...