Cukier wsypać na patelnię. Gdy się roztopi, wrzucić jabłka pokrojone na ósemki (w skórce). Wymieszać, by pokryły się karmelem. Podlać cydrem. Odparować.
Na patelni rozgrzać gęsi smalec. Usmażyć wątróbkę – z obu stron. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać masło. Gdy się roztopi, polać nim wątróbkę.
Podawać z purée ziemniaczanym oraz jabłkami w cydrze. Udekorować tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polska jagnięcina wraca do łask! Do tej pory jej zalety znali przede wszystkim...
Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...
Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...
Zrobić tzw. suchą marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać garść ...
Z serem mascarpone i filetem z indyka;-)