Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku. Do miseczki wlać sos teryiaki, sok z limonki i miód. Wymieszać. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać imbir i ponownie wymieszać. marynatą posmarować filety rybne, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzany ruszt lub patelnię grillową posmarować olejem kokosowym. Ułożyć kawałki łososia (skórą do dołu) i grillować 4-5 minut. Przewrócić na drugą stronę (po odwróceniu ryba powinna piec się znacznie krócej). Trzeba przy tym uważać, by nie „wysuszyć” łososia – ryba powinna zostać soczysta w środku i lekko różowa.
Przed podaniem posypać prażonym sezamem – wystarczy na suchą patelnię wsypać ziarenka sezamu i uprażyć na złoty kolor. Jako dodatek najlepszy jest ryż.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek inspirowany będzie kuchnią japońską. Gotowanie rozpocznie...
Piersi natrzeć solą i tymiankiem, przyprawić pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron n ...
Miękkie masło utrzeć z sokiem z cytryny, sosem Worcester, zielonym pieprzem, czosnkie ...
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę ...
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...