Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Chałka trójkolorowa

Opis przygotowania

Przygotować zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3-4 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni posypać mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej herbatę matcha (do trzeciej nic nie dodawać). Wyrobić, aby ciasta zmieniły kolor. Stolnicę podsypać mąką. Z ciast uformować 3 wałki, następnie skleić je na początku i zapleść warkocz. Na końcu również skleić, po czym zawinąć sklejeniem pod spód. Przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia (na około 30 minut).

Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić. Gdy składniki się połączą, zrobić kulę, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce.

Wyrośniętą chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką (pokruszyć lub zetrzeć na tarce jarzynowej). Piec przez około 25 minut w temp. 180 st. C.

Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 246
Ewa gotuje - odc. nr 246

Im cieplej, tym chętniej sięgamy po dania lekkie i szybkie w przygotowaniu....

 

Podobne przepisy

Tort komunijny

Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minu ...

Ciasto mleczne

Masło, cukier i mleko zagotować i ostudzić...

Sernik z waniliowym crème brûlée

Na spodzie z ciasteczek...

Rożki waniliowe

Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z l ...

Wróć do listy przepisów