Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru, przyprawić majerankiem i tymiankiem, ugotować.
Dodać oliwki, posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować pod przykryciem przez mniej więcej 5 minut, po czym zmiksować. Przyprawić do smaku solą.
Podawać z kleksem śmietany i oliwkami czarnymi, pokrojonymi w plastry. Skropić oliwą. Można udekorować świeżym tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi na potrawy z dodatkiem oliwek. Zacznie od szybkiej...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...
A do tego kulki ryżowe z makiem;-)
Zupa z dyni o smaku... orzechów! Czemu nie;-)