Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, mielone cynamon i goździki, sól i proszek do pieczenia.
Do ciasta dodać zmielone migdały (bez skórki) i drobno zmieloną marchewkę. Cały czas mieszając dolać Kirschwasser. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. Przelać do okrągłej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i piec 50 minut w temp. 180 st. C.
Upieczone i wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą konfitury z moreli. Udekorować marcepanowymi marchewkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem pani Ewa przygotuję jedną ze sztandarowych potraw kuchni chińskiej:...
Słodzone bananem! Podane z sałatką owocową;-)
Jabłecznik w szkle;-)
Czekoladowe ciasto z fasolką? Czemu nie!
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...