Jajka wymieszać z wodą, dodać cukier, zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (26 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Po wystudzeniu dookoła ciasta ułożyć rurki (tak, by powstała palisada; dla lepszego efektu wizualnego rurki mogą być różnej wysokości).
5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, powoli (aby się nie zwarzyło) dolać 350 ml ajerkoniaku oraz żelatynę. Szybko ubić śmietanę, wlać masę z ajerkoniakiem. Wszystko wymieszać i wylać na upieczone ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 2-3 łyżkach gorącej wody, przestudzić i wymieszać z pozostałym alkoholem. Wylać na górę ciasta i ponownie odstawić na 2 godziny do lodówki. Na środku można położyć kilka orzeszków pistacjowych.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaproponuje mintaja zapiekanego pod kruszonką chlebową,...
W sam raz na raz...
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać sk ...
Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...