Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać poszarpane listki bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę.
Do majonezu dodać musztardę i pastę paprykową. Wymieszać. Do pomidorów dodać 2 łyżki, resztę można wykorzystać na kanapki.
Bagietkę pokroić na kromki. Opiec na blaszce grillowej umieszczonej nad palnikiem gazowym (można też zrumienić w piekarniku).
Na grzanki nałożyć pomidory z sosem. Udekorować liśćmi bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku krzątanina w kuchni Ewy zacznie się od zrobienia dwóch...
Mąkę przesiać, dodać smalec, sól i wodę. Wyrobić. Przełożyć do miski. Przykryć i odst ...
Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na ...
Na słoninie;-)
Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo c ...