Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sałatka pod wódeczkę

Opis przygotowania

Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (bez pestek, odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, to tylko przecięte na pół) oraz odsączony czosnek. Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Wymieszać.

Zrobić sos winegret. Do kubka przecisnąć czosnek i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Wymieszać. Wolnym strumieniem wlać oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę. Na samym końcu polać jeszcze wszystko oliwą z oliwek.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 148
Ewa gotuje - odc. nr 148

Wiele osób spędza Nowy Rok we własnych czterech ścianach. Na tę okazję...

 

Podobne przepisy

Sałatka brzoskwiniowa z pekińskiej

Kapustę poszatkować. Brzoskwinie i cebulę pokroić w kostkę (cebulę drobno), melisę po ...

Sałatka z kiszoną dynią

Na Halloween jak znalazł!

Sałata lodowa z cukinią

Kabaczek w sałatce;-)

Surówka z marchewki i jabłka

Marchewkę utrzeć na drobnej tarce, dodać sok z cytryny i winne jabłko - też starte na ...

Wróć do listy przepisów