Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Przełożyć do utartych żółtek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (szpatułką). Przełożyć do tortownicy - wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st. C przez 35-40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Naponczować.
Brzoskwinie obrać, pokroić w drobną kostkę. Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodać owoce, dokładnie wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt.
Wiórki uprażyć na suchej patelni. Rozsypać na cieście. Wstawić na 15 minut do piekarnika (180 st. C). Wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: żeberka w coli, kapusta a na deser placek z brzoskwinia...
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...
Masło roztopić w garnku. Herbatniki...
Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...