Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Białka ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie, drewnianą łyżką, wmieszać do masy żółtkowej. Formę wysmarować masłem, wysypać bułką, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Biszkopt przestudzić, podzielić na dwie części. Oba placki nasączyć amaretto z odrobiną wody (2 łyżki).
Śmietanę dobrze ubić z cukrem pudrem. Do żelatyny wlać kilka łyżek gorącej wody, rozpuścić w naczyniu z wrzątkiem (tzw. gorąca kąpiel) i dodać do ubitej śmietany. Ubijając dalej dodać kawę cappuccino.
Na spodni placek nałożyć masę (zostawić nieco na rant i do dekoracji). Przykryć drugim plackiem. Brzeg posmarować masą. Na wierzch dać dżem. Z reszty masy zrobić rozetki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Począwszy od tego odcinka Ewa Wachowicz będzie zapraszać do swojego programu...
Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, ...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder...
Z myślą o świętach!
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...