Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, kakao, przyprawy korzenne, mielone goździki i wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do czekoladowej korzennej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując ręcznym robotem, by nie powstały żadne grudki.
Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Połączyć z gładką masą piernikową. Wąską foremkę (36x12cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ponad 1 godzinę.
Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Ten piernik doskonale przechowuje się w lodówce - trzeba go jedynie szczelnie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz przyrządzi...
Mocno pomarańczowe;-)
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, ...
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić ...