Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, jogurt, słodzik (taki, który można używać do pieczenia). Dokładnie mieszam, by nie było żadnych grudek. Pomarańcze myję i na tarce o drobnych oczkach ścieram skórkę z połowy owocu. Ocierać trzeba bardzo uważnie, gdyż zaraz pod skórką znajduje się biały miąższ, który jest gorzki i mógłby zepsuć ciasto.
Następnie nożem obkrawam skórkę i wycinam zgrabne pomarańczowe fileciki. Formę cieniutko smaruję masłem. Na spodzie układam pomarańczowe filety (jeśli pomarańcza jest mała, trzeba wyfiletować dwa owoce). Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Drewnianą łyżką bardzo delikatnie łączę z masą żółtkową. Przelewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 st. C na 40-45 minut (foremka prostokątna 16x24 cm lub okrągła o średnicy 20-22 cm).
Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, odwracam do góry dnem i wyciągam z formy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem dieta rybna, bogata w kwasy omega-3. Najpierw Ewa Wachowicz uwędzi...
Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...
Rogaliki po francusku...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...