Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto drożdżowe

Opis przygotowania

Jajka rozmieszać z cukrem, dodać drożdże, wlać olej i mleko - nie mieszać! Odstawić na 12 godzin (a jeszcze lepiej na całą noc).

Rano dodać przesianą mąkę i skórkę z pomarańczy. Wymieszać, ale nie wyrabiać! Odstawić na 10 minut. Następnie przelać do 2 keksówek i wstawić do piekarnika (180 st. C, 50 minut bez termoobiegu). Ciasto przed pieczeniem można posmarować mlekiem.

Podawać z konfiturą wiśniową, na zimno lub na ciepło - podpieczone na ruszcie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 157
Ewa gotuje - odc. nr 157

Łosoś, indyk i karkówka z rusztu na rozpoczęcie sezonu grillowego. Na deser...

 

Podobne przepisy

Ciasto kokosowe

Na mące orkiszowej...

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...

Ciasteczka orzechowe

Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...

Owoce pod koglem-moglem

Morele, brzoskwinia i gruszka...

Wróć do listy przepisów