Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem. M±kę przesiać z sod±, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao i sol±. Wraz z olejem stopniowo dodać do utartych jajek i zmiksować.
Jabłka obrać, wyci±ć gniazda nasienne i pokroić w grub± kostkę. ¦liwki pokroić na kawałki. Dodać do ciasta. Wsypać orzechy i wymieszać – tak, by ciasto obkleiło jabłka i bakalie. Przełożyć do prostok±tnej formy, natłuszczonej masłem i oprószonej m±k± (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównać i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa proponuje kurczaka nadziewanego w±tróbk±, surówkę z buraczków...
M±kę wymieszać z sod±, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić ...
M±kę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...
Jabłka obrać, wyci±ć gniazda nasienne, pokroić w ósemki...