Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sernik na jogurcie

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno (można dać szczyptę soli) i utrwalić cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtka, wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany, dodać oliwę lub olej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gdy masa zrobi się gładka, wyłożyć ją na dużą tortownicę (średnica 28 cm), wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (przez około 30 minut).

Zagotować   1/2  l wody, wsypać 3 galaretki, wymieszać. Gdy przestygną, połączyć z jogurtami i mieszać tak długo, aż powstanie gładka masa.

Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć częścią masy. Na wierzch nałożyć resztę masy i owoce, zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w   1/2  l wody. Schłodzić w lodówce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 136
Ewa gotuje - odc. nr 136

W kolejnym odcinku „Ewa gotuje” autorka programu zrobi bakłażany,...

 

Podobne przepisy

Owoce z lasu pod kruszonką

Jagody prosto z pieca...

Cytrynowa babka z mascarpone

Z wianuszkiem owoców;-)

Sernik pistacjowy

Z domową pastą z pistacji;-)

Makaroniki francuskie z białą czekoladą

Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...

Wróć do listy przepisów