Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szarlotka mandarynkowa

Opis przygotowania

Białka posolić i ubić. Utrwalić cukrem - dodawać porcjami i cały czas miksować. Dorzucić żółtka. Wymieszać robotem na niskich obrotach. Wlać ekstrakt z wanilii. Wsypać mąkę i wymieszać szpatułką. Przełożyć na blachę piekarnikową z papierem do pieczenia i rozprowadzić po całości.

Piec przez 8-10 minut w temp. 190 st. C.

Ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę. Zdjąć papier. Ciasto posmarować dżemem i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Zawinąć w ściereczkę i odstawić.

Sok i wino wlać do rondelka. Wymieszać i zagotować. Wsypać galaretkę. Rozpuścić.

Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać gorącą galaretkę cały czas miksując. Odstawić.

Roladę pokroić w krążki. Ułożyć na dnie i bokach szklanej miski wyścielonej folią spożywczą.

Śmietanę ubić. Przełożyć do tężejącej galaretki. Wymieszać. Dorzucić filety z mandarynek. Przełożyć do miski z ciastem. Wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Wyjąć z miski (do góry spodem), przełożyć na paterę i udekorować bratkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 540
Ewa gotuje - odc. nr 540

Po majówce zostało sporo produktów, więc tym razem Ewa Wachowicz pokażę...

 

Podobne przepisy

Ciasto z buraków i marchwi

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...

Crostata

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...

Ciasto herbaciane

Na mleku!

Ciasteczka z płatkami owsianymi

Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...

Wróć do listy przepisów