Masło roztopić. Odstawić, by przestygło. Jajka wybić do miski, wsypać cukier i ubić. Gdy zbieleją, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać mak i zmiksować na niedużych obrotach. Dolać przestudzone masło, cały czas ucierając.
Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypać do ciasta. Uperfumować aromatem rumowym. Wymieszać szpatułką i przełożyć do keksówki (natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą).
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy keks w środku jest suchy.
Po wystudzeniu polać czekoladą (wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła). Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś...
Słodzone bananem! Podane z sałatką owocową;-)
Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek...
Domowe lody z sosem czekoladowym!
Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...