Warzywa obrać, zalać wodą. Dodać cebulę opieczoną na ruszcie lub patelni (bez tłuszczu). Przykryć i gotować 30-40 minut na małym ogniu (w szybkowarze znacznie szybciej - 6-7 minut).
Wywar przecedzić przez sito. Jeśli chcemy uzyskać wywar mięsny, do podanych składników wystarczy dodać kawałek kurczaka, wołowiny etc. Bulion można podzielić na porcje i zamrozić - będzie stanowił świetną bazę dla zup.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć w nim kartofle (przez ok. 5 minut), często mieszając, by nie przywarły do dna. Pod koniec dodać czosnek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać ser i podgrzewać, aż się rozpuści. Przyprawić solą (ew. pieprzem). Dodać posiekaną pietruszkę lub kolendrę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem lekcja gotowania dla najmłodszych. Ewa Wachowicz ugotuje bulion...
Tradycyjna zupa na Wielkanoc.
Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojo ...
Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...
Wege!